Een rammelende maag aan het eind van de voormiddag is een teken dat het ontbijt te karig was. Ontbijten is belangrijk, en toch blijven veel mensen ermee worstelen. Enkele tips om te voorkomen dat we het overslaan.[b]Lege batterij 's ochtends[/b]Als u 's morgens tussen 6 en 7 uur opstaat, zullen uw batterijen behoorlijk leeg zijn (tenzij u natuurlijk de avond tevoren heel laat en heel rijkelijk gegeten hebt). En dat is normaal, want als u 's avonds rond 20 uur eet, zijn er sinds uw vorige maaltijd ongeveer tien uur verstreken. In die tijdsspanne heeft uw lichaam het grootste deel van zijn energiereserves opgebruikt. Want ook 's nachts werkt uw lichaam verder, ook al is dat trager dan overdag.Net als uw mobieltje moet uw batterij op tijd en stond worden opgeladen. Het ontbijt vervult nu net die functie. [b]Honger? [/b]Sommige mensen voelen zich 's ochtends fris als een hoentje en hebben een gezonde eetlust. Voor hen is het ontbijt heilig en ze zullen dan ook nooit het huis uit gaan zonder eerst hun rituele moment van drank en voedsel te beleven. Vaak maken ze de avond ervoor al dat onmisbare ontbijt klaar. De tafel wordt gedekt, de koffiezet of waterketel worden klaargezet en hoeven dus alleen nog maar te worden opgezet, de boterhammen zijn al gesneden en verpakt tegen het uitdrogen, de boter staat al uit de koelkast zodat hij makkelijk smeert, de honing of confituur staat al op tafel met het lepeltje erbij, de fruitsalade staat al koel en is klaar om te worden opgegeten. [b]Deze mensen hebben om 11 uur geen honger! [/b][b]Geen honger?[/b]Maar veel mensen, volwassenen zowel als pubers, hebben het lastig om op te staan. Zij lopen er de eerste minuten na het aflopen van de wekker als zombies bij. Deze mensen hebben geen honger en zelfs geen dorst. Misschien komt dat nog wel, bijvoorbeeld terwijl ze douchen, maar zeker is het niet. Ze hebben in ieder geval zoveel van die kostbare tijd 's morgens nodig om op dreef te komen dat ze geen tijd meer hebben voor het ontbijt, laat staan om boterhammen te smeren en die op te eten. Ze voelen wel dat ze brandstof nodig hebben, want ze weten heel goed dat die ochtendlijke 'mist' pas zal optrekken als ze hun batterijen opgeladen hebben. En dus drinken ze een kop koffie of thee met wat suiker of een scheutje melk, soms ook wel een kom stevig gezoete ontbijtgranen en/of een glas fruitsap. Dat zijn vloeistoffen die snel verteren met snelle suikers die hen misschien enkele uurtjes opkikkeren, maar niets om het lijf hebben [b]Deze mensen rammelen om 11 uur van de honger.[/b][b]De oplossing: havermoutpap[/b]Deze 'diesels' zijn een probleem. U kunt ze nog zo vaak zeggen dat ze vroeger moeten opstaan zodat ze tijd hebben om wakker te worden en te ontbijten, misschien krijgt u ze zelfs aan tafel, maar ze zullen toch zonder honger eten. U kunt ze nog zo haarfijn uitleggen welke negatieve effecten het ontbreken van een goed ontbijt heeft (moeheid, risico om bij te komen, risico op ongelukken enz.), het is allemaal verloren energie.Maar u kunt wel proberen om ze havermout voor te schotelen. Deze Britse specialiteit van havervlokken gegaard in melk levert eiwitten, trage suikers, vezels en calcium, het perfecte ontbijt dus! Meng 4 opgebolde eetlepels havervlokken onder 15 tot 25 cl melk, doe er een handjevol cranberry's, rozijnen, of een andere soort gedroogd fruit bij, zet de kom 2 minuten in de microgolf en klaar is kees. U kunt ook variatie brengen in de smaak met enkele druppels vloeibare vanille of een lepel cacaopoeder of geurige honing. Op 3 minuten met de chronometer (1' voorbereiding, 2' bereiding) hebt u een min of meer vloeibare maaltijd (afhankelijk van de hoeveelheid melk) die in 5 minuutjes binnen is en mag doorgaan voor een volwaardig ontbijt, zeker als u er nog een fruitsap bij drinkt. Zo zult u het zeker tot 's middags uithouden zonder een rammelende maag. Paule Neyrat, diëtisteBron : e-gezondheid.be